Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Grænse
Filmrullen6100
Grænse

Grænse

Umiddelbart er titlen Grænse åbenlys: Tina arbejder som toldofficer i en færgehavn, men nedenunder er andre grænser på spil mellem: fornuft og raseri, menneske og dyr, rigtigt og forkert, at høre til og være udenfor, frygt og racisme og mand og kvinde.
For Tina er noget særligt. Hun er vansiret, plettet og opsvulmet med tunge maskuline bevægelser. Og så snuser hun i luften med vibrerende næsebor. Hun har en sjette sans for det, folk forsøger at skjule - ikke bare smuglervarer, men også følelser som skam, skyld og raseri.
I starten oplever vi Tinas univers som grumset realisme. Hun bor langt ude i skoven med den langhårede snylter Roland, der er mere interesseret i sine kamphunde end i hende. Kun når hun besøger sin demente far, slapper hun af.
Hun stråler på en særlig måde, når hun færdes i naturen, og da hun møder en fyr, Vore, der kunne være hendes hjertes udkårne, bliver filmen mere og mere eventyragtig.
For Vore er ikke den, man umiddelbart tror, han er. Ligesom de virkelig kriminelle ikke er dem, man fordomsfuld hurtigt peger ud: de fremmede og de ukendte.
Vore ligner Tina, og han stirrer på hende med skamfri lyst, mens han forsøger også at få hende til at følge hans eget mørke syn på verden.
Langsomt begynder Tina at forstå sig selv og ane et andet liv, hvor det underlige kan være normalt, og hvor hun hører til.
Den iransk- svensk-danske instruktør Ali Abbasi trækker konstant sit publikum i nye overraskende retninger, og i filmen er der både spor af politikrimi, gys, melodrama, sort humor, folkekomedie og en af årtiets underligste sexscener.
For den, der kan lide en eventyrlig fortælling, er det en medrivende, underholdende og tankevækkende film.

'Grænse' vandt hovedprisen i Un Certain Regard i Cannes og var OSCAR-nomineret som bedste udenlandske film i 2019.